Wat te Doen als U Ziek bent en Niet Langer in Staat bent om te Werken?
Nederland heeft één van de meest beschermende arbeidswetten ter wereld, waaronder genereuze voorzieningen voor zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Niet alleen is er een bescherming tegen ontslag tijdens ziekteverlof; als u in Nederland werkt en u ziek wordt, is uw werkgever verplicht om een percentage van uw loon door te betalen tijdens de eerste twee jaar van ziekte, waarna u een transitievergoeding kunt incasseren indien uw werkgever besluit om uw contract te beëindigen. Als u door ziekte of arbeidsongeschiktheid langdurig niet kunt werken, kunt u bovendien in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er zijn strikte regels voor ziekte-uitkeringen, transitievergoedingen en invaliditeitsuitkeringen, en bepaalde procedures moeten door de werknemer en de werkgever worden gevolgd om de naleving ervan te waarborgen. Als u in Nederland werkt en u door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet kunt werken, neem dan vandaag nog contact op met onze deskundige arbeidsrechtadvocaten om uw juridische mogelijkheden te bespreken.
Contents
- Ziekteverlofrechten in Nederland
- Doorlopende salarisbetalingen
- Verplichtingen van de werkgever tijdens ziekteverlof
- Uw recht op een overgangsbetaling bij ontslag
- Overgangscompensatieregeling
- Beëindiging door schikkingsovereenkomst
- Uitkeringen van de werknemersverzekering voor mensen die ziek of gehandicapt zijn
- Onze gerenommeerde Nederlandse arbeidsrechtadvocaten raadplegen
Ziekteverlofrechten in Nederland
Als u in Nederland een arbeidsovereenkomst heeft en u bent ziek geworden, moet u uw werkgever zo snel mogelijk op de hoogte stellen van de ziekte. De Nederlandse wet bepaalt dat werkgevers ziekteverlof moeten melden bij de bedrijfsarts of het arbobureau binnen vier werkdagen na ontvangst van het bericht van de werknemer. In geval van langdurige ziekte moet de werkgever de ziekte van de werknemer melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), waarbij de werknemer wordt geïnformeerd over zijn of haar recht op ziekteverlof. Er wordt een arts aangesteld om het verloop van de ziekte van de werknemer te monitoren en er worden meldingen gedaan over de blijvende arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Details over wat u moet doen als u ziek wordt, zijn meestal opgenomen in uw arbeidsovereenkomst of CAO.
Doorlopende salarisbetalingen
In Nederland is het werkgevers in het algemeen verboden om werknemers met ziekteverlof te ontslaan, met bepaalde uitzonderingen (bijvoorbeeld als het ontslag plaatsvindt tijdens een proeftijd, als het bedrijf failliet is, of als het bedrijf helemaal dichtgaat). In feite zijn Nederlandse werkgevers wettelijk verplicht om loonbetalingen te blijven doen aan werknemers die tot 104 weken (twee jaar) met ziekteverlof zijn. Als u in Nederland met ziekteverlof bent, hebt u recht op minimaal 70% van uw reguliere loon en vakantiegeld tijdens de ziekteverzuimperiode, of een hoger percentage, als een dergelijke bepaling is opgenomen in uw arbeidsovereenkomst of CAO. Sommige Nederlandse werkgevers kunnen zelfs 100% van het salaris van de werknemer tijdens het ziekteverlof betalen.
Verplichtingen van de werkgever tijdens ziekteverlof
In Nederland wordt het door de wet verboden voor werkgevers om zieke werknemers te beëindigen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers zieke werknemers ondersteunen, hen helpen bij hun gezondheid en herstel en alle redelijke maatregelen nemen om hen zo mogelijk weer aan het werk te helpen. Dit kan inhouden dat men samen met de werknemer een reïntegratieplan ontwikkelt en uitvoert om de werknemer weer aan het werk te krijgen in zijn of haar oude functie of in een andere hoedanigheid. Als u na ziekteverlof uw vorige werk kunt hervatten, maar niet op hetzelfde niveau, kan het nodig zijn dat uw werkgever uw werkuren tijdelijk verkort, uw werkomstandigheden aanpast of uw verantwoordelijkheden en taken aanpast om rekening te houden met eventuele beperkingen als gevolg van uw ziekte. Houd er rekening mee dat u verplicht bent om met uw werkgever samen te werken en het reïntegratieplan na te leven, anders loopt u het risico dat u niet meer in aanmerking komt voor een ziekte-uitkering. In het geval dat de aard of de ernst van uw ziekte of handicap u verhindert om terug te keren naar uw oude functie, moet uw werkgever alles in het werk stellen om een geschikte alternatieve functie te vinden, hetzij binnen het bedrijf, hetzij daarbuiten.
Uw recht op een overgangsbetaling bij ontslag
agvergunning verleent en uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, heeft uw werkgever een maand de tijd om u de overgangsvergoeding te betalen waarop u recht heeft voor de totale duur van uw dienstverband. Volgens de Wet arbeidsmarkt in evenwicht (WAB), die op 1 januari 2020 in werking is getreden, is de overgangsuitkering waarop je recht hebt gelijk aan een derde van je bruto maandsalaris voor elk jaar dat je hebt gewerkt, plus een evenredig bedrag voor de extra tijd die je minder dan een heel jaar hebt gewerkt. Het maximumbedrag van de overgangsuitkering in Nederland is momenteel gemaximeerd op € 83.000,-. Is je jaarsalaris echter hoger dan € 83.000, dan heb je recht op een overgangsuitkering die gelijk is aan één jaar brutosalaris.
Overgangscompensatieregeling
Sommige Nederlandse werkgevers zien het als een last om gedwongen te worden een overgangstoelage te betalen na het betalen van het loon van een zieke werknemer voor twee jaar, en kunnen de arbeidsrelatie met een zieke werknemer laten aanslepen om de overgangstoelage niet te hoeven betalen. Gelukkig hebben de Nederlandse wetgevers deze kwestie erkend en hebben zij de overgangskostenregeling, die op 1 april 2020 in werking is getreden, ingevoerd, die werkgevers de mogelijkheid biedt een verzoek in te dienen bij het UWV voor vergoeding van de overgangskosten bij het ontslag van langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Het is de bedoeling om werkgevers te stimuleren de zogenaamde “slapende” arbeidsovereenkomsten te beëindigen en de overgangsvergoeding van de werknemer te betalen. De vergoedingsregeling geldt met terugwerkende kracht voor ontslagen die teruggaan tot 1 juli 2015, ongeacht of het ontslag bij besluit van UWV of bij rechterlijke uitspraak tot stand is gekomen. De voorwaarden voor vergoeding zijn als volgt:
- De werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte,
- De werknemer had recht op een overgangsloon bij ontslag, en
- De werkgever betaalde de overgangsuitkering.
Beëindiging door schikkingsovereenkomst
In sommige situaties zou ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid kunnen plaatsvinden via een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, wat betekent dat werkgever en werknemer een overeenkomst hebben kunnen sluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In geval van beëindiging in onderling overleg via een vaststellingsovereenkomst kan de werkgever alsnog een vergoeding voor de overbruggingsvergoeding vragen, mits in de overeenkomst duidelijk wordt vermeld dat langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid de reden voor het ontslag is.
Uitkeringen van de werknemersverzekering voor mensen die ziek of gehandicapt zijn
Werknemers in Nederland die niet kunnen werken wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen recht hebben op uitkeringen uit hoofde van verschillende Nederlandse werknemersverzekeringen, waaronder de volgende:
- Ziektewet ZW – Vereist dat Nederlandse werkgevers een percentage van hun salaris aan zieke werknemers blijven betalen gedurende de eerste twee jaar van hun ziekte.
- Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, WIA – Gemaakt voor mensen die meer dan twee jaar zonder werk zitten door langdurige ziekte of invaliditeit. De uitkeringen die op grond van deze wet aan personen met een handicap worden uitgekeerd, zijn afhankelijk van de vraag of hun handicap als volledig, gedeeltelijk, permanent of tijdelijk wordt beschouwd. De WIA is bedoeld ter vervanging van de WAO.
- Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, IVA – Verleent uitkeringen aan werknemers die weinig of geen inkomen hebben als gevolg van een ziekte of een handicap.
- Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, WGA – Zorgt voor een aanvullend inkomen voor werknemers die slechts gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn.
- Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, WAO – Werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, kunnen op grond van deze wet een uitkering krijgen als zij na 52 weken arbeidsongeschiktheid ten minste 15% arbeidsongeschikt zijn. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de leeftijd, het laatstverdiende loon en de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Deze wet is alleen van toepassing op degenen die vóór 1 januari 2004 arbeidsongeschikt zijn geworden.
- Werkloosheidswet, WW – Biedt een tijdelijke uitkering aan Nederlandse werknemers die hun baan verliezen om hen te compenseren voor het verlies aan inkomsten.
Onze gerenommeerde Nederlandse arbeidsrechtadvocaten raadplegen
Beroep verliezen om welke reden dan ook is schrijnend, maar wanneer het verlies van een baan door een langdurige ziekte plaatsvindt, kunnen de gevolgen voor u en uw gezin verwoestend zijn. Gelukkig zijn de Nederlandse arbeids- en arbeidswetten uiterst beschermend voor werknemers, vooral voor werknemers die door langdurige ziekte niet kunnen werken. Als u in Nederland werkt en u door een langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid niet of slechts gedeeltelijk kunt werken, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze ervaren Nederlandse arbeids- en arbeidsrechtadvocaten om uw juridische mogelijkheden te bespreken. Afhankelijk van uw specifieke situatie kunt u in aanmerking komen voor een ziekte-uitkering, overgangsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering of werkloosheidsuitkering volgens de Nederlandse wet en ons juridische team kan u daarbij helpen.